Studijní pobyt učitelů ZŠ Frýdlant v anglickém Margate

Mgr. Petr Kozlovský, 4. 3. 2022

O jarních prázdninách vyrazily na týdenní jazykový pobyt do britského Margate paní učitelky Bufáková, Kozlovská a Loudová ze ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant. Paní učitelky absolvovaly jazykový kurz angličtiny, bydlely v rodinách a měly možnost také poznat jižní cíp Velké Británie.

Celý pobyt byl od počátku poznamenán nejrůznějšími komplikacemi: nejdříve vypukla pandemie a nebylo možné cestovat, domlouvání se zahraniční školou bylo také velmi složité (mnoho jazykových škol v Británii muselo vlivem Brexitu a Covidu ukončit činnost) a když nakonec paní učitelky dorazily do Margate, zjistily, že jsou pololetní prázdniny a nemohou uskutečnit plánovanou návštěvu základní školy. To byl přitom jeden z hlavních cílů pobytu: jít se podívat do škol a do hodin, získat zkušenost se vzděláváním na základních školách v Anglii.

Přes tyto nedostatky hodnotí všechny účastnice svou zkušenost pozitivně: hostitelské rodiny byly vřelé a přátelské, lektorka angličtiny velmi profesionální a milá. Také Margate je krásné přímořské město. Všechny paní učitelky si připravily pro své žáky ve třídách speciální program o Velké Británii, aby podpořily zájem žáků o cestování a poznávání světa.

Byl to však možná poslední takový výjezd do Velké Británie, protože Brexitem vystoupila Británie také z programu Erasmus+. V tomto roce plánují učitelé ze ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant ještě vzdělávací pobyty ve Finsku, na Islandu, v Irsku a Německu. S organizací a financováním výjezdů pomáhá školám MAS Frýdlantsko, z.s.

Lucie Winklerová, MAS Frýdlantsko, z. s.

--
Vyrobeno Pinn computers s.r.o.