Ohlédnutí za výjezdem žáků ZŠ Purkyňova do Velké Británie

Mgr. Petr Kozlovský, 6. 10. 2023

Na konci září 2023 jsme, stejně jako naši spolužáci z Husovky, vyrazili na poznávací zájezd do Velké Británie s cestovní kanceláří Kristof.

Cesta byla sice dlouhá, ale zvládli jsme ji bez problémů. Plavbu trajektem přes kanál La Manche nám zpestřil krásný východ slunce nad přístavem Calais. Pak jsme se přesunuli do přístavního města Portsmouth, kde jsme navštívili Národní námořní muzeum, projeli se lodí po přístavu a shlédli celé město ze 170 m vysoké Spinnaker Tower.

Druhý den jsme hned ráno vyrazili na Beachy Head, odkud jsem se vydali na procházku podél oceánu až k slavným křídovým útesům Seven Sisters. Počasí nám, na rozdíl od Husováků, opravdu přálo, a tak jsme mohli na konci vycházky i smočit nohy v Atlantiku. Odpoledne jsme se přesunuli do krásného přímořského města Brighton. Tam jsme navštívili nejstarší akvárium v Británii, prošli se po historickém centru The Lanes, okolo Royal Pavilion, po krásných plážích i místním zábavním molu The Brighton Pier.  

Třetí den jsme odcestovali do hlavního města Spojeného Království Londýna. Po ránu jsme lodí po Temži vyrazili do centra. Procházkou okolo Big Benu, Westmister Abbey a Buckinghamského paláce jsme se přesunuli k London Eye, ze kterého jsme měli, díky nádhernému počasí, výhled na celý Londýn. Odpoledne jsme ještě shlédli Trafalgar Square a na Leicester square nakoupili poslední suvenýry. Poté jsme se metrem přepravili zpět k autobusu. Pro cestu z ostrovů na kontinentální Evropu jsme tentokrát využili podmořský tunel, který byl pro mnohé větším zážitkem než plavba trajektem.

Ubytováni jsme byli, obdobně jako naši kamarádi z Husovky, v anglických rodinách. Všichni jsme si to nadmíru užili, protože jsme dostali možnost nahlédnout do života běžných Angličanů, a ještě jsme mohli vyzkoušet, jestli se zvládneme dorozumět i v jiném jazyce než v tom našem.

Celý výlet jsme si moc užili a domů se nám vůbec nechtělo.

Za účastníky ze ZŠ Purkyňova Mgr. Barbora Buzovská, vedoucí zájezdu


                                                                                                                                                               

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.