Noc s Andersenem

admin, 8. 4. 2014

Celostátní akce k rozvoji dětského čtenářství Noc s Andersenem byla letos vyhlášena na pátek 4. 4. 2014. V naší škole se již tradičně přidáváme – letos jsme spali ve škole a „mezi knížkami“ již po deváté. Pouze jsme museli naše nocování posunout, protože v daném termínu měly paní učitelky jinou akci. A tak jsme se sešli o týden dříve, již v pátek 28. 3. To ale nijak nevadilo – společný program, který byl určen pro všechna nocovací místa, jsme splnili. Letos to bylo společné čtení a plnění detektivního případu Komisaře Vrťapky od spisovatele Petra Morkese. A jak jsme si noc ve škole užili? O tom už se dozvíte více z článků samotných „spáčů“ ze 4.A a 2.A .

„Sešli jsme se u naší nové školy spolu s druháky, abychom společně zasadili nový strom Pohádkovník (u staré budovy roste již devítiletý Pohádkovník – kroucená vrba, k nové škole jsme si zasadili pohádkovou jívu). Když byl zasazený, zazpívali jsme si pohádkové písničky – například o Ferdovi Mravencovi – pro dobrou náladu a také na rozloučenou s rodiči. Pak už začal program. My čtvrťáci jsme se ale na pohádkovou noc připravovali už o den dříve. To jsme si při angličtině překládali recept na nejoblíbenější dánský koláč, který nám poslali se zdravicí z dánského velvyslanectví (jelikož pan Andersen je přece z Dánska). A pak jsme se ve skupinkách sešli, abychom spolu koláč – za pomoci maminek nebo babiček – upekli. Když jsme ho ochutnali, pochopili jsme, proč se v překladu jmenuje Velký kokosový sen. Ale zpátky k programu naší NsA… Nejdříve jsme plnili zapeklitý detektivní případ komisaře Vrťapky. Podle toho, kolik úkolů jsme dokázali rozlousknout, jsme získali služební hodnost. Pak přišel pan Milan Maršálek z Dolní Řasnice, aby nám přečetl svou pohádku o myslivci Vokřínkovi a ukázku z knížky Krčma. V ní převyprávěl pověsti z našeho kraje. Také nám vyprávěl o svém dětství. Vždyť chodil do naší školy! Moc nás jeho vyprávění bavilo. Ale trochu nám vyhládlo, tak jsme se vrhli na dánský koláč. Dál byla na programu soutěž o nejlepší vtip. Taky stezka odvahy rozhodně nemohla chybět. Abychom se nebáli, museli jsme si navzájem říkat vtipy. Cestou nočním lesíkem jsme si museli pamatovat slova, ze kterých jsme museli složit větu. Ten, kdo ji složil, dostal poklad od rytíře Péti. Byl to velký knoflík. Když jsme se vrátili do školy, pustili jsme si Kytici podle K. J. Erbena. Chtěli jsme se bát. A taky báli, pak jsme vůbec nemohli usnout… Prostě byla dobrá nálada, to se musí uznat.“  (Eliška Lachmanová, Tereza Šidlová, Lenka Štrbáková, Honza Bartoš)

„V pátek jsme měli Noc s Andersenem. Každý si přinesl svou oblíbenou knihu, o kterých jsme si povídali. Taky nás navštívil pan Maršálek a povídal nám o své knížce. Během večera se plnily různé úkoly a za ně jsme dostávali body. Když se setmělo, šli jsme po škole s baterkami v úplné tmě. Docela jsme se báli. Paní učitelka nám četla různé příběhy o Frýdlantu. A na dobrou noc jsme si pustili pohádku na tabuli. Noc ve škole se nám moc líbila a už se těšíme na příště.“ (Ondra Dobřichovský, Markéta Pulcová)

[nggallery id=42]

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.