Příběhy bezpráví 2014: Listopad – měsíc filmu na školách

admin, 5. 12. 2014

Během listopadu letošního roku probíhal 10. ročník projektu Příběhy bezpráví – Měsíc filmu na školách. V rámci projektu se konaly na stovkách škol v celé České republice projekce filmů o československých dějinách a debaty s pamětníky, historiky či filmaři. Již pošesté se do tohoto projektu zapojily i vybrané třídy naší školy. Téma letošního ročníku bylo věnováno 25. výročí sametové revoluce.

Dne 24. listopadu 2014 jsme pro žáky  7.A a 7.B připravili projektový den. Nejprve byli žáci stručně seznámeni s dějinami 2. poloviny 20. století, poté následovala diskuze nad předměty – historickými prameny z období komunistického režimu v Československu, které si přinesli sami žáci.

Během velké přestávky jsme mezi námi přivítali pamětníka listopadových událostí pana Ing. Dana Ramzera. Společně jsme zhlédli film 1989: Z deníku Ivany A., po kterém se ujal slova náš host. Po krátkém představení se následovala diskuse. Žáci si mohli během dosavadního programu zapisovat otázky, které je průběžně napadaly, a v diskusi je bohatě využili. Otázky se netýkaly jen období pádu komunistického režimu v Československu, ale i osobního a pracovního života pana Ramzera. Když jsme se s panem Ramzerem rozloučili, proběhlo shrnutí celého projektového dne. V závěrečném „kolečku“ dostal každý žák prostor k vyjádření se k tomu, co ho překvapilo, co nového se dozvěděl a co se mu líbilo, či nelíbilo.

Během projektového dne měli žáci možnost zhlédnout autentické záběry z období komunistického režimu v Československu a z listopadu 1989 a udělat si vlastní názor na to, jak se žilo v 2. polovině 20. století v naší zemi a  jak probíhal zásah na Národní třídě 17. listopadu 1989.

Mgr. Gabriela Hanzlová, Mgr. Renáta Hošová

Pribehy_bezpravi_obrazek_web_2014

 

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.