Masopust

admin, 19. 2. 2015

V úterý 17. 2. jsme slavili poslední masopustní den tradičním průvodem masek. Každoročně se v průvodu scházíme s dětmi ze školek a škol především z Frýdlantu, ale přijíždějí i děti z Hejnic. V dlouhém veselém průvodu společně dojdeme až na náměstí, kde zpíváme lidové písničky a při některých písních i tancujeme. Prostě se dobře bavíme.

V čele průvodu šel letos v masce medvěda náš spolužák Zdenek a medvědáře, který medvěda krotí a vede na pevném provaze, představoval Aleš. My ostatní jsme se zařadili až za „selky, řezníka, několik kostlivců a husárky“ ze školek. Pochopitelně jsme také měli přes zimní oblečení navlečené veselé masky. V průvodu se už ale kromě tradičních lidových masek objevují i spidermanové, rytíři a princezny… To ale vůbec nevadí, vždyť masopust je vlastně takový veselý karneval.

Jako každý rok si i letos pro nás připravil pan starosta překvapení – tentokrát se převlékl za zahradníka a z velkého koše nám rozdával jablíčka. Nejdřív nám ale jako starosta města povolil konání masopustní veselice, což tradičně k masopustu patří. Pak už přišly na řadu písničky a tanečky. Kdo se nehýbal, dala se do něho pořádná zima, takže brzy zpívali a podupávali všichni, kdo se na náměstí sešli.

Další den jsme si udělali krátký průzkum mezi mladšími spolužáky, abychom se dozvěděli, co o tomto lidovém svátku vědí a jestli se jim líbí. Zjistili jsme, že masopust je mezi dětmi hodně oblíbený, protože je veselý a děti se při něm dobře baví. A tak, i když dřív se masopust u nás už nedržel, teď patří k oblíbeným tradičním svátkům. My jsme byli v masopustním průvodu naposledy, a tak přejeme mladším dětem, aby si ty příští užili tak pěkně, jako jsme si je užívali my.

žáci 5.A

P1140779 P1140808 P1140816 P1140862 P1140863 P1140872 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vyrobeno Pinn computers s.r.o.